Simtul dreptatii ne face sa infirmam ideea ca se poate mosteni spiritual vina parintilor, a bunicilor sau a strabunicilor. Si asa si este! Nu poate exista mostenire spirituala! Nu putem fi vinovati de o vina cu care noi nu avem nici o legatura!
Si atunci ce e cu " pedeapsa pana la a treia sau a patra generatie"? Ce presupune asta?
In cartea "In Lumina Adevarului - Mesajul Graalului" putem gasi raspunsul la aceasta intrebare precum si la orice alta intrebare din domeniul larg al cunoasterii spirituale:
" Sa luam spre exemplu un caz: "Pacatele stramosilor se razbuna asupra copiilor pana la a treia si a patra generatie!"
Un copil pune in familie o oarecare intrebare despre lumea cealalta sau despre Dumnezeu, ceva ce a auzit la scoala sau in biserica. Tatal il respinge scurt spunand: " Lasa-ma cu prostiile astea! Daca am murit, totul s-a terminat. "
Copilul este nedumerit, incepe sa se indoiasca. Afirmatiile dispretuitoare ale tatalui sau ale mamei se repeta, copilul aude acelasi lucru si de la altii si, in final, accepta parerea lor.
Vine acum ceasul in care tatal trebuie sa plece in lumea de dincolo. Spre groaza lui, el isi da seama ca, o data cu acest lucru, nu a incetat sa existe. Acum se va trezi in el dorinta fierbinte de a comunica aceasta recunoastere copilului sau. Aceasta dorinta il leaga de copil.
Insa copilul nu-l aude si nu-i simte apropierea, caci el traieste acum cu convingerea ca tatal sau nu mai exista, iar acest lucru sta ca un zid solid, de nepatruns intre el si eforturile tatalui. Insa chinul tatalui de a fi obligat sa observe ca, prin indemnul sau, copilul urmeaza acum calea gresita, care il duce tot mai departe de Adevar, teama ca acesta nu poate evita pericolele scufundarii mai adanci pe aceasta cale gresita si, inainte de toate ca este mult mai usor expus acestor pericole, actioneaza acum in acelasi timp ca o asa-numita pedeapsa pentru el, pentru ca a condus copilul pe aceasta cale.
Rareori reuseste el sa-i faca cunoscuta copilului in vreun fel recunoasterea sa. El trebuie sa vada cum ideea gresita se transmite de la copilul sau la copiii acestuia si asa mai departe, toate acestea drept urmare a propriei lui greseli. El nu se elibereaza pana cand unul dintre copiii copiilor sai nu recunoaste si urmeaza calea dreapta si, de asemenea, ii influenteaza pe altii, fapt prin care el este dezlegat treptat si se poate gandi la propria lui inaltare. "
( Mesajul Graalului - In Lumina Adevarului , vol.2 conf. 13, Legat de Pamant )
Astel un parinte poate sta la baza unei vine care
se transmite din generatie in generatie,
pana cand se gaseste cineva intr-una din generatiile urmatoare
care pune un hotar acestei perpetuari a vinii
celui care a originat o.
Uite asa se mosteneste vina din generatie in generatie. Vina se transmite prin
faptul ca cel care vine in generatia urmatoare, prin vointa sa libera, accepta ideea gresita transmisa de parinti. Dar nu pentru ca este fortat, ci pentru ca se lasa influentat de cei din jur.