Introducere în homeopatie
Homeopatia este o ştiinţă medicală alternativă, revoluţionară, foarte eficientă, care acţionează prin stimularea mecanismelor de vindecare proprii ale organismului, acţionând asupra acestuia în totalitate, nu doar asupra unei anumite boli.
Prezentată pentru prima dată de medicul german Samuel Hahnemann în 1796, homeopatia era definită pe baza legii similarităţii şi a diluţiilor substanţei: „Orice substanţă care produce simptome specifice unui organism sănătos administrată în doză mare poate fi folosită pentru tratarea unui bolnav care prezintă simptomele respective, administrată într-o formă foarte diluată”.
De exemplu Coffea (cafeaua) va produce stare de veghe şi luciditate, in timp ce administrată in diluţie homeopatică poate fi folosită în tratamentul insomniei. Allium Cepa (ceapa) produce iritaţie oculară cu lăcrimare şi rinoree (curgerea nasului), iar în doze homeopatice se poate folosi în tratamentul conjunctivitei şi al răcelii (care au simptome similare).
Pe parcursul celor peste 200 de ani care au trecut de la descoperirea ei, homeopatia şi-a dovedit eficienţa prin rezolvarea a nenumărate cazuri, de multe ori disperate sau abandonate de medicina clasică.
Contraargumentele folosite pentru denigrarea homeopatiei sunt de obicei bazate pe teoria că efectul remediilor homeopatice este un efect placebo, bazat pe autosugestie. Totuşi, multiple studii ştiinţifice demonstrează că nu este vorba de autosugestie. De fapt chiar şi bunul simţ ne împiedică să credem acest lucru, având în vedere că homeopatia se foloseşte cu mare succes atât în tratamentul diverselor probleme ale copiilor mici şi sugarilor cât şi în medicina veterinară. Este imposibil să ne gândim că aceste categorii de pacienţi pot avea vindecări prin autosugestie. Deci homeopatia nu este placebo.
Din dictionarul explicativ:
PLACÉBO s.n. (Farm.) Medicament (sau preparat) inactiv prescris fie pentru a-i face plăcere pacientului, fie în scopuri experimentale, pentru a studia efectele farmaceutice ale medicamentului şi reacţiile psihice ale pacientului
Saturday, January 05, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment