GRÂUL CU BOB ÎMBRĂCAT - UN LEAC PENTRU BOLILE "CIVILIZAŢIEI"
Trimis in 23.03.2005 de medfam
(MAGYAR NEMZET)
Statisticile, în general, oferă o imagine îngrijorătoare asupra stării de sănătate a omenirii. Aproape în toate colţurile lumii oamenii consumă mult mai mult zahăr, grăsimi, carne, decât ar fi necesar, iar în acelaşi timp nu consumă suficient amidon sau fibre de origine vegetală sau substanţe minerale, notează autorul unui articol apărut în Magyar Nemzet.
Din cauza unui mod de viaţă nesănătos, dăunător, omenirea este nevoită să se lupte cu tot mai multe boli şi tot mai grave. O mare parte din respectivele boli ar putea fi evitată sau ponderea lor ar putea fi mult diminuată, dacă oamenii ar fi măcar puţin mai atenţi la obiceiurile alimentare.
Există un soi de cereale care a fost dat de mult timp uitării, dar consumul acestuia ar putea reprezenta un leac pentru bolile noastre datorate civilizaţiei. Această plantă este grâul cu bob îmbrăcat sau alacul. Cereala respectivă este necunoscută sau foarte puţin cunoscută chiar şi pentru cei care sunt adepţii unei alimentaţii sănătoase, în ciuda faptului că acest soi a fost descoperit chiar şi în peşterile oamenilor primitivi, care au trăit, în urmă cu opt mii de ani, pe actualul teritoriu al Ungariei.
Dar necunoaşterea alacului nu este ceva întâmplător, având în vedere că de foarte mulţi ani nu s-a putut afla nimic despre acest soi de grâu, care a fost astfel dat uitării. Deşi grâul cu bob îmbrăcat sau alacul, cum i se mai spune, până în secolul al XIX-lea a fost prezent în regiunea unde se află azi Ungaria, locul lui a fost luat treptat de noi soiuri de grâu, mult ameliorate, ca urmare a faptului că acestea dădeau o recoltă mult mai mare, iar recoltarea era mult mai simplă. Din cauza ameliorării continue a grâului, valoarea sa esenţială a scăzut continuu, iar prelucrarea acestui grâu poate fi realizată doar cu ajutorul unor adaosuri destul de dăunătoare.
În Ungaria, grâul cu bob îmbrăcat sau alacul, a reapărut în anul 1995. Consumatorii, tot mai numeroşi, care nu mai au încredere în alimentele conservate, tratate sau manipulate genetic, vor să consume alimente de calitate, naturale. În acest fel, de câţiva ani a fost 'reintrodus' în alimetaţie grâul cu bob acoperit, foarte răspândit în Ungaria în trecut.
Alacul este mult mai puţin pretenţios în comparaţie cu grâul tradiţional folosit pentru prepararea pâinii, el se adaptează extrem de uşor la condiţiile de mediu foarte diverse, suportă excelent seceta, creşte pe orice fel de sol. Are un avantaj enorm, datorită faptului că nu lasă buruienile să crească, deci poate fi cultivat fără utilizarea chimicalelor, a pesticidelor. Stratul de pleavă, care îmbracă gros bobul, asigură protecţie boabelor de alac, până la prelucrarea finală, faţă de poluările atmosferice de orice fel şi faţă de poluarea radioactivă.
Grâul cu bob acoperit este unul din acele alimente care nu ar trebui să lipsească dintr-o alimentaţie de calitate, sănătoasă. Acest grâu conţine o substanţă nutritivă naturală, având toate cele necesare omului. Consumul acestui grâu contribuie excelent la întărirea sistemului imunitar.
Alacul est un aliment uşor de digerat, are un conţinut bogat de fibre, deci curăţă intestinele, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, reduce arteroscleroza. Conţinutu l său de vitamine şi de săruri minerale este unică: se pot regăsi aici aproape toate componentele din grupul vitaminelor B, precum şi un conţinut foarte mare de vitamina E. În produsele alimentare preparate din alac există un conţinut ridicat de calciu, magneziu, fosfor, seleniu, care este de 7-8 ori mai mare decât în cazul produselor alimentare pe bază de alte cereale.
În comparaţie cu cerealele tradiţionale, grâul cu bob acoperit are un conţinut mai redus de hidrocarburi, se absoarbe mai greu, deci poate fi folosit şi de bolnavii de diabet. Conţinutul său de acizi graşi esenţiali are un efect benefic asupra sistemului nervos.
În prezent, făina măcinată din grâul cu bob îmbrăcat se poate cumpăra în magazine. Înlocuind făina tradiţională cu făina de alac, putem face mult bine sănătăţii noastre, dar şi pentru ca să avem o stare generală mai bună. Făina de alac poate fi folosită la prepararea mâncărurilor, pentru răntaş, pentru prepararea prăjiturilor. Mâncarea la care vom folosi acest grâu va fi mult mai hrănitoare, mai sănătoasă şi mai gustoasă, se arată în încheierea articolului.
Friday, June 12, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment