Wednesday, January 16, 2008

Cel care contemplă cerul în adâncul unei fântâni, îl va găsi mic

“Cel care contemplă cerul în adâncul unei fântâni, îl va găsi mic!”, a scris Han Yu, un poet din China antică.



Tot în acelaşi fel îi va apare celui care caută să judece conceptele spirituale prin prisma intelectului care, conform constituţiei sale, funcţionează numai pe baza informaţiilor prezentate de cele 5 simţuri. Dacă prin aceste 5 simţuri căutăm să ne convingem de existenţa vieţii după moarte şi mai mult chiar, de existenţa unei Fiinţe Supreme, percepţiile noastre vor fi deformate atâta timp cât nu folosim uneltele corecte.



Vom fi, asemenea acestui om, care aflat pe ghizdul fântânii găseşte cerul atât de mic. Punctul nostru de referinţă nu va fi cel corect. Pentru a contempla măreţia cerului va trebui să părăsim acea fântână!



Astfel, pentru a percepe ceea ce se află mai presus de cele 5 simţuri şi ceea ce totuşi există, va trebui să ne folosim intuiţia, care face legătura cu spiritul nostru, miezul nostru spiritual. Multe lucruri pe care intelectul nostru cu greu încearcă să le explice, pot fi percepute intuitiv într-o clipă. De aceea este necesar să ne ascultăm vocea noastră interioară.



Se spune că ştiinţa nu poate lua în calcul altceva decât ceea ce poate fi măsurabil pentru intelect, asistat chiar şi de cele mai rafinate instrumente. Nu a spus Einstein, celebrul fizician, că orice descoperire a fost intuitivă, şi că numeroşii ani de analiză ulterioară au fost folosiţi pentru a dovedi ceea ce intuiţia aflase într-o clipită?


Normand Charest

Articol preluat de pe site-ul
www.graal.ro

No comments: