Thursday, January 10, 2008

Pe calea spre Emmaus

Luca 24:13-29


Iisus a mers lângǎ discipolii sǎi fǎrǎ sǎ fie recunoscut de ei.Ne-am întrebat noi vreodatǎ de ce nu a fost recunoscut?Am reflectat noi vreodatǎ în interiorul nostru la aceastǎ întrebare?De ce Iisus sǎ nu fi fost recunoscut de cei apropiaţi Lui?

Este într-adevǎr vorba aici de un fapt care ne deruteaza şi pentru ca suntem fiinţe care gândesc ar trebui sǎ rǎspundem la aceastǎ întrebare.Sub circumstanţe normale,Iisus ar fi fost recunoscut fǎrǎ îndoialǎ de cǎtre acele persoane care au fost cele mai apropiate Lui,dar El a devenit de nerecunoscut dupǎ moartea Sa.

Nu este clar felul cum explicǎ religia contemporanǎ aceastǎ întâmplare,atunci când încearcǎ într-adevǎr sǎ dea o explicaţie.Vor spune poate,cǎ Iisus era într-un fel de corp fizic transformat.Cum sǎ fi dobândit acest corp fizic nu ii este clar nimǎnui.

Aceasta este una din cele mai bune dovezi în sprijinul faptului cǎ omul nu este doar corpul fizic şi cǎ Iisus Hristos nu a înviat în felul crezut de creştinǎtatea contemporanǎ,de majoritatea credincioşilor creştini.

Dacǎ Iisus ar fi înviat în corpul Sǎu fizic,atunci fǎrǎ îndoialǎ cǎ ar fi fost recunoscut de cei care Il cunosteau.Nu ar fi fost posibil sǎ meargǎ printre ei ore întregi fǎrǎ sǎ fie recunoscut.

La fel s-a întâmplat când s-a arǎtat la malul mǎrii şi în multe din momentele care au devenit familiare cititorilor Bibliei.Trebuie sǎ ţinem cont şi de faptul cǎ a fost capabil sǎ intre în camere fǎrǎ sǎ se deschidǎ uşile,ceva ce El n-a fǎcut niciodatǎ pânǎ la trecerea Sa din lumea aceasta.
Ce ne spun toate aceste fapte?Dintrodatǎ ,avem de a face cu un Iisus care nu mai este recunoscut apropiaţiilor sǎi;un Iisus care acum poate intra în camere fǎrǎ sǎ se deschidǎ uşile.

Este evident cǎ în afarǎ de cazurile când cineva ia decizia sǎ nu-şi deschidǎ mintea spre alte posibilitǎţi,sau ia decizia sǎ nu gândeascǎ de unul singur,fiecare din noi s-a gândit într-un moment sau altul,la aceste evenimente relatate în Biblie şi poate si-a pus intrebari,  fǎrǎ sǎ gǎseascǎ insa un rǎspuns.

Iisus nu a fost recunoscut pentru cǎ precum in cazul oricarui alt om când intervine moartea fizicǎ ,corpul fizic este lǎsat în urmǎ,iar ce rǎmâne atunci sunt celelalte învelişuri fǎcute din substanţa lumii de dincolo.Aceastǎ substanţǎ fiind de naturǎ diferitǎ,va apǎrea de asemenea diferit.Este mai uşoarǎ şi de pildǎ este capabilǎ sǎ penetreze substanţa materialǎ mai grea a acestui pǎmânt. De aici rezultǎ abilitatea lui Iisus sǎ intre în camere fǎrǎ ca cineva sǎ deschidǎ uşile.Aceastǎ substanţǎ a lumii de dincolo din care era fǎcut acum învelişul cel mai  exterior al lui Iisus,este mai uşoarǎ şi poate uşor sǎ penetreze materia mai grea.

Acest înveliş a fost numit de cǎtre cei care ştiu despre el ,corpul sufletesc.Aşadar,Iisus în trecerea sa spre lumea de dincolo a apǎrut discipolilor Sǎi cu corpul sufletesc,nu însǎ cu cel fizic.Din aceastǎ cauzǎ El a avut o infatisare diferita şi din aceastǎ cauzǎ El a fost capabil sǎ intre în camere fǎrǎ sǎ se deschidǎ uşile.

Acesta este de asemenea, motivul pentru care a putut sǎ se înalţe.El nu a putut sǎ se înalţe cu corpul Sǎu pǎmântesc,material-grosier,deoarece este ceva imposibil .Corpul pǎmântesc,material-grosier,este fǎcut din substanţa acestui pǎmânt.Are acelaşi fel de greutate cu celelalte lucruri de pe acest pǎmânt şi conform Legii gravitǎţii spirituale,ar fi fost imposibil pana şi pentru Iisus sǎ ia corpul Sǎu pamantesc cu El.

Iisus,fiind o Parte a Legilor Divine care susţin ordinea în univers nu s-ar fi gândit niciodatǎ sǎ acţioneze împotriva acestor Legi. Dacǎ este Lege Divinǎ ca toate fiinţele umane care incarnate pe pǎmânt trebuie ,la trecerea lor în lumea de dincolo,sǎ lase în urma lor corpurile lor fizice,atunci aceste legi fiind perfecte,nu ar fi fǎcut vreodatǎ o excepţie pentru Iisus.Perfecţie înseamnǎ ceva imposibil de schimbat.O imposibilitate de schimbare sau îmbunǎtǎţire.Şi Iisus, fiind o Parte a acestor Legi, El-Insuşi a aderat la aceste Legi în totalitate. Si nici nu a fost nevoie sǎ ia corpul fizic cu El.

Slujitorilor Bisericii timpurii le era teamǎ sǎ promoveze ceea ce ei credeau a fi o superstiţie, negând astfel cunoaşterea despre viaţa de dupǎ moarte sau posibilitatea existenţei sufletului.Acesta este motivul, printre alte lucruri, pentru care aceste evenimente în legǎturǎ cu Iisus, de-a lungul secolelor nu au fost cercetate şi explicate aşa cum ar trebui.

Dar Iisus prin Cuvintele Sale şi prin toate evenimentele în legǎturǎ cu El, a dezaprobat mereu pe astfel de oameni şi interpretǎrile lor. Lipsa de logicǎ în explicaţiile contemporane despre natura omului şi despre ce i se întâmplǎ dupǎ moartea sa pǎmânteascǎ este atât de evidentǎ încât este o surprizǎ cǎ tocmai aceastǎ lipsǎ de logicǎ nu a fost niciodatǎ combǎtutǎ pânǎ acum.Cei care îşi propun sǎ o combatǎ merg prea departe prin încercarea lor de a plasa lucrurile şi evenimentele numai pe acest pǎmânt şi de asemenea prin încercarea lor de a se baza prea mult pe ştiinţǎ,care neagǎ existenţa oricǎrui lucru pânǎ când va putea fi dovedit în laborator cǎ existǎ sau pânǎ când va putea fi vǎzut cu ochii pǎmânteşti.

Aşadar Iisus nu a luat corpul Sǎu pǎmântesc cu El, la moartea Sa pǎmânteascǎ. El a apǎrut în veşmântul sau corpul Sǎu din lumea cealaltǎ şi S-a înǎlţat cu acest veşmânt sau corp.

( Dupa un articol de pe site-ul de limba engleza
www.kisol.com )

1 comment:

crysu said...

Foarte frumos post-ul tau despre Emmaus...am fost zilele trecute la Muzeul de Arta si am vazut o lucrare: Drumul spre Emmaus de Samuel van Hoogstraten...am simtit ceva special cu acea lucrare si mi-am notat-o...m-ai ajutat sa aflu intelesul mesajului biblic...pacat ca nu gasesc tabloul si pe net :(. numai bine !