Wednesday, April 09, 2008

Ce presupune sa intoarcem si celalalt obraz ?

Daca cineva te loveste pe un obraz,intoarce-l si pe celalalt!


Motto: A oferi si celalalt obraz nu inseamna ca ar trebui sa induram totul si sa incurajam astfel rautatea si nedreptatea,ci ar trebui sa sugereze sa ne punem intrebari in legatura cu interiorul nostru,stiind ca nici un rau nu se poate apropia de noi,daca noi nu i-am oferit motiv la un moment dat.

Avertizarea lui Iisus : "Daca cineva te loveste pe un obraz,intoarce-l si pe celalalt " a fost data in urmatorul sens :
a oferi si celalalt obraz nu inseamna ca ar trebui sa induram totul si sa incurajam astfel rautatea si nedreptatea,ci ar trebui sa sugereze sa ne punem intrebari in legatura cu interiorul nostru,stiind ca nici un rau nu se poate apropia de noi,daca noi nu i-am oferit motiv la un moment dat.Sa nu uitam niciodata ca existenta noastra nu se reduce la o singura viata pamanteasca. Oferirea celuilalt obraz inseamna ca ar trebui sa ne examinam fara prea mare indulgenta si sa ne clarificam aceasta avertizare ce ni s-a dat in aceasta acuzatie.De asemenea,daca nu suntem inca prinsi in plasa acestui defect de care suntem acuzati,noi suntem,probabil, in pericolul de a cadea intr-o zi in plasa lui. In acest caz,acuzatia joaca un rol preventiv si de avertizare.
In acelasi sens,Iisus ne-a sfatuit,de asemenea, sa nu ne impotrivim raului.Nici in acest caz nu se pune problema de a avea o atitudine pasiva si marginita de supunere. Chiar daca nu ar trebui sa le platim acestor raufacatori cu aceeasi moneda,putem si ar trebui totusi sa ne aparam.Dar nu trebuie sa uitam ca,inevitabil,cauza raului are radacini in noi insine.
Sa rezumam:atunci cand armonia relatiilor noastre cu altii este in vreun fel perturbata,trebuie,in primul rand,sa cautam cauza in noi insine - acolo poate fi gasita cheia adevaratei inaltari. In nici un caz nu este treaba noastra daca ceilalti au sau nu au dreptate si nu are nimic de-a face cu propria noastra dezvoltare,dupa cum spune proverbul chinezesc : "Cea mai mare greseala a omului este sa-si neglijeze propriul ogor pentru a se ingriji de buruienile din ogorul altuia. "
Toate aceste "cai" de descoperire a defectelor noastre ar esua si ar ramane sfaturi pur intelectuale, astfel fara viata, daca nu ar exista aceasta voce interioara a constiintei noastre,perceptia intuitiva.Spiritul nostru se exprima prin ea si ne face legatura cu Tinuturile Inalte.Daca nu am reprimat inca vocea interioara in intregime si daca inca mai stim sa o ascultam,ea ne va spune intotdeauna exact ce este bine si ce nu.
"Fiecare simte fara cuvinte ,pana in varful degetelor , ce e bine si ce e rau ." (Din Mesajul Graalului,conferinta "Responsabilitate ",vol. 2)

Fragment preluat din articolul:" Defectele noastre - cum le recunoastem si cum le combatem? " de Michele Demoldere . Articol pe care il veti putea citi in numarul viitor al revistei "Lumea Graalului". Pentru a afla mai multe vizitati : www.graal.ro .

No comments: