Tuesday, July 01, 2008

Zoroastru /Zarathustra

ZOROASTRU/ZARATHUSTRA

Din ceea ce se spune despre el pe internet:

Zarathustra (628-551 i.en.), reformator religios iranian, fondatorul religiei ce-i poarta numele. Asemenea altor mari reformatori religiosi personalitatea lui Zarathustra, creatorul celei mai importante religii a Iranului preislamic, a intrat de timpuriu in legenda. Din putinele date despre viata sa reiese ca s-a nascut si a trait in primii 30 de ani undeva in estul Iranului, departe de lumea civilizata a Asiei Occidentale, inainte de unificarea Iranului sub Cirus II cel Mare. Era preotul unui Ahura (zeitate) numit Mazda (”cel intelept”) care, in cursul unei viziuni l-ar fi insarcinat sa predice “adevarul”.

Devenit dupa moartea sa o figura legendara, Zarathustra a fost larg cunoscut in antichitate. Invatatura lui, cu o nota optimista, a avut o puternica influenta asupra gandirii grecesti si asupra traditiilor iudee si crestina, indeosebi in domeniile
escatologiei(= Totalitatea concepţiilor religioase referitoare la soarta finală a lumii şi a omului),
dualismului (=Concepţie filozofică conform căreia la baza existenţei ar sta două elemente opuse, materia şi spiritul)
si angelologiei(=Parte a dogmaticii care tratează despre îngeri).

Dupa cucerirea araba (651 d Hr), mazdeismul pierde rapid terenul in fata islamismului. In secolul XX mai supravietuiau cateva mici comunitati ale acestei religii in Iran, iar in India, cunoscut sub numele de parsiism, mai traiesc descendentii unor grupuri zoroatriste imigrate incepand cu secolul X.

Pentru cei intr-adevar interesati de acest subiect , va ofer link ul urmator :

http://www.shop-grail.com/index.php?view=produkt&id=227

No comments: