Friday, September 26, 2008

De ce exista bolile si necazurile?

Victor Frankl a fost intemnitat in timpul celui de-al doilea razboi mondial la Auschwitz,pe o perioada de cinci ani.Dupa ce mama,tatal si sotia sa gravida au fost ucisi de nazisti,Frankl s-a agatat de ceea ce el numeste "suprema libertate omeneasca,aceea de a-ti alege atitudinea in orice circumstanta data". Acceptarea factorului devastator al mortii celor dragi l-a inspirat pe Frankl sa scrie " Omul in cautarea unui sens ",o carte recunoscuta ca fiind printre cele mai influente lucrari ale literaturii umaniste.
Trebuie sa ne examinam intregul trecut - inclusiv traumele,handicapurile,esecurile si circumstantele de viata-si sa spunem : " Iti multumesc Tie, Doamne,ca mi-ai dat toate astea " ,intrucat ele au fost croite pentru a ne ajuta sa ne oferim propria contributie.
Ganditi-va doar.De ce unele intamplari v-au ranit atat de profund,cand pentru ceilalti membri ai familiei nici macar nu au contat ?Luati in considerare ca aveati nevoie de intelepciunea pe care acel incident o facea accesibila.
Poate ca acea durere oferea o lectie importanta pe care ati fi ignorat-o,daca nu ar fi fost atat de dura.Poate ca a trebuit sa va nasteti cu un handicap,pentru a demonstra indestructibilitatea spiritului.Poate ca a trebuit sa treceti prin experienta pierderii unui copil,pentru a putea salva alte mii.Poate ca a trebuit sa consumati droguri,alcool si sa va adanciti in dispretul de sine,inainte de a va putea face curaj pentru a va asuma responsabilitatea propriei vieti.
Toate traumele si problemele noastre exista tocmai pentru a ne ajuta sa ne dezvaluim Sinele superior. Multe dintre cele mai importante ingrediente se ascund dupa un val de durere. Aceasta suferinta este codificata cu informatia si intelepciunea de care avem nevoie pentru a ne activa darurile unice.

(Din " Secretul umbrei " ,Debbie Ford )

No comments: