Tuesday, May 12, 2009

Intelesul intamplarilor

Nimic nu e intamplator, totul are un rost si un inteles. Doar ca noi oamenii adesea ne dovedim prea ignoranti pentru a afla sensul si cauza unei anumite intamplari sau eveniment. Chiar si in cazul bolilor sau al accidentelor, cauza este mereu starea noastra sufleteasca si aceste intamplari neplacute vin pentru a ne scutura si a ne trezi din insensibilitatea sufleteasca fata de Forta Vietii si fata de semenii nostri. Atunci cand un om moare, nu va duce cu el nimic dincolo decat caracterul sau si urmarile faptelor sale. De aceea trebuie sa fim recunoscatori Celui Sfant pentru tot ceea ce El permite sa ni se intample pentru a ajunge sa ne trezim din somnul inconstientei si al egoismului. Bineinteles ca noi insine avem obligatia si datoria sa ne aparam corpul fizic si sa cautam sa-i dam ingrijirea necesara. Avem obligatia fireasca sa cautam tratamente pentru a-l vindeca in caz ca e bolnav, dar nu avem nici un drept sa facem reprosuri destinului sau Creatorului pentru ceea ce ne-a adus si care de fapt nu e decat urmarea faptelor noastre gresite, fapte care adesea provin dintr-o existenta pamanteasca anterioara. Creatorul nu ne doreste decat binele,fericirea si o existenta constienta plina de bucurii, insa mult prea adesea avem nevoie de intamplari dureroase pentru ca sa ne strangem puterile pentru a ne schimba pe noi insine in bine. Iar binele infaptuit de noi nu ne va aduce inapoi decat bine, asa cum din samanta de grau nu va rasari decat grau, sau din samanta de ovaz nu va creste decat ovaz si niciodata altceva.
Tot ceea ce se intampla in Univers se desfasoara pe o cale logica, urmeaza o cale logica. Dar oamenii prefera sa creada lucruri imposibile, in loc sa se straduiasca sa inteleaga evenimentele care ii inconjoara. Evenimente care ii privesc in mod direct.

De aceea vorba " Crede si nu cerceta! " este gresita. Omul are nevoie sa inteleaga sensul evenimentelor pe care le percepe in jurul sau. Nu degeaba purtam in noi imboldul natural si absolut firesc pentru a intelege. Orice intrebare va avea si un raspuns, chiar daca noi atat de adesea suntem necunoscatori si prea ignoranti pentru a-l descoperi! Raspunsul logic exista intotdeauna, chiar daca noi nu am ajuns inca sa-l aflam!

No comments: