Saturday, May 11, 2013

Si-a dorit parintele Arsenie Boca sa fie numit sfant?

Motto:
 Robul lui Dumnezeu se rasuceste-n mormant
Cand semenii sai il declara 'sfant'
...Tocmai pe el, ce si-a-nchinat viata
Convingerii ca sfant e numai Dumnezeu.
Si totusi, ajutor primesc cei care vin
Cu inima curata la mormantul sau.
                                                     ( din cartea Destin - de Alina Rus )


In toamna lui 2010 s-a organizat intr-o seara la Arad, o intrunire publica in sala Teatrului, si au fost invitati oameni din cadrul religios, dar si din lumea laica, care l-au cunoscut personal pe parintele Arsenie Boca, sa relateze in fata publicului amintirile lor despre el.
  Pe holurile teatrului fusesera insiruite vitrine cu documente legate de urmarirea de catre securitate a parintelui si cu alte documente referitoare la parintele Arsenie Boca. In timp ce  priveam si eu la acele documente alaturi de altii, o doamna imi spune privind spre vitrina: " Eu nu inteleg de ce Biserica ortodoxa refuza sa-l faca sfant. " Nu am stiut ce era bine sa-i raspund. Si nu i-am raspuns nimic, intrebarea ei fiind oricum retorica.
  Ei bine, dupa ce am citit articolul asta:  adev.ro/mm9l9v  ,  mi-a devenit clar ca Arsenie Boca inainte de a fi un slujitor al bisericii, si-a dorit sa fie un adevarat slujitor al Domnului. Si el pe sine nu se considera decat un om care isi doreste sa slujeasca Iubirea Divina.
 «Măi, acelaşi duh e şi în mine, şi în tine»  i-a spus parintele unui credincios.
   Atunci de unde necesitatea de a il numi sfant?
   Plus ca in realitate nicio creatura a Domnului nu poate fi numita pe drept ca fiind ceva sfant.
   Sfant cu adevarat nu este si nici nu poate fi altcineva decat Domnul si ceea ce vine direct de la El.
 
  Da, parintele Arsenie si-a dorit sa fie inainte de toate un slujitor al Domnului, dupa cum el insusi declara:

 "Asta îmi este toată misiunea şi rostul pe pământ, pentru care m-a înzestrat cu daruri – deşi eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat în toate părţile, ca să propovăduiesc iubirea lui Dumnezeu şi sfinţirea oamenilor prin iubire. De alte gânduri şi rosturi sunt străin. "

  Sfant insa  este numai Dumnezeu!



Alte extrase din articolul publicat pe Adevarul.ro,  referitor la parintele Arsenie Boca:
 adev.ro/mm9l9v

„Părintele Arsenie era un om deosebit. Stăteam cu el de vorbă de câte ori putea, pentru că era foarte ocupat. Mi-a rămas în minte un lucru pe care mi l-a spus el: «Măi, acelaşi duh e şi în mine, şi în tine».


 adev.ro/mm9l9v
„Să nu credeţi că veţi intra după moarte în Împărăţia în care nu aţi trăit pe pământ“. -



 adev.ro/mm9l9v


Criticul de artă Sorin Albu, din Cluj-Napoca, ne-a explicat care sunt elementele definitorii ale picturii duhovnicului. „Arsenie Boca are, cel puţin aparent, un stil de pictură neo-bizantină. Spun aparent, pentru că stilul său este unic în pictura românească. O astfel de pictură nu se mai găseşte nicăieri în lume, nu neapărat datorită stilului de pictură, ci, mai degrabă, prin caracterul profetic. Din punct de vedere tehnic, Boca foloseşte pasteluri, uneori în culori vii, alteori estompate, în funcţie de tematică, dar şi stilul pointilist, adică pictura prin puncte, în vârful penelului. Spre exemplu, „Învierea Domnului“ este realizată în această tehnică. Sunt mai multe planuri, prin care îl putem vedea pe Iisus ieşind din mormânt, dar fiind, în acelaşi timp, înăutru. Mormântul în sine este transparent, iar asta este o altă tehnică des utilizată de Boca. Priviţi, de exemplu, aureola dimprejurul lui Iisus: nu este niciodată opacă“, spune Albu. Criticul îşi exprimă şi incertitudinile legate de anumite aspecte ale operei lui Boca. „Ce aş avea de reproşat este nerespectarea canoanelor iconografiei. Însă nu în sens dogmatic, ci, mai degrabă, înlocuirea acestora cu o latură de imaterial-spiritism, ceva de tip new-age. Asta se întâmplă şi în scrierile sale, de exemplu în „Cărarea Împărăţiei“, unde se pot găsi citate din spiritişti şi ocultişti luate ca bune, dar şi teme precum preexistenţa sufletului sau determinismul spiritual“, încheie Albu.



 adev.ro/mm9l9v






No comments: