Monday, December 07, 2009

Sfatul dat tanarului bogat

Matei 19: 16-21
Si, iata, venind un tanar la El, i-a zis: " Invatatorule, ce bine trebuie sa fac, ca sa am viata vesnica?
(17)   Iar El i-a raspuns: " De ce ma intrebi despre ce e bine? Exista Unul care este bun. Daca vrei sa intri in viata, pastreaza poruncile. [....] (21) Iisus i-a zis: Daca vrei sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Ma. "


Sfatul adresat tanarului bogat de catre Iisus, ca de obicei, a fost gresit interpretat si multi oameni au dorit sa tina cont de el fara nici un fel de modificare, dar astfel acesti oameni care au interpretat gresit sfatul lui Iisus, au atras asupra lor insisi multa suferinta .
 Sfatul dat tanarului bogat de catre Iisus a fost personal, adica Iisus l-a oferit numai acestui tanar. Mai intai Iisus i-a spus tanarului sa urmeze Poruncile, apoi acesta a raspuns ca le-a urmat pe toate, si ca totusi el simte ca inca este ceva ce-i lipseste, ceva ce el simte ca trebuie sa faca daca vrea sa ajunga in Imparatia Cerurilor. Acest tanar dupa ce s-a examinat pe el insusi in suflet, era suficient de nelinistit ca sa-i ceara lui Iisus in mod persistent sfat despre ce anume trebuia sa faca el. Iisus l-a privit si a stiut exact care era slabiciunea acestui tanar bogat si i-a dat sfat despre ceea ce avea el nevoie sa faca pentru binele sau sufletesc.
 El trebuia sa renunte la toata bogatia sa pentru ca aceasta devenise un obstacol pentru el personal. Devenise o piedica in calea lui. Datorita ei devenise atat de indolent spiritual incat nu mai era capabil sa actioneze spre salvarea sa spirituala.  Astfel fiind situatia in care se afla tanarul, cel mai bun sfat pe care putea sa i-l dea Iisus a fost sa indeparteze ceea ce devenise un obstacol pentru el, bogatia sa.  Caci in realitate nimic nu este mai important decat sa ajungem in Imparatia Cerurilor.
 Acest tanar, precum si ceilalti care ca si el au atitudinea gresita fata de bogatie, sunt singurii care trebuie sa urmeze acest sfat , de a renunta la bogatie.
 Daca un om este capabil sa-si controleze bogatia si sa o foloseasca in asa fel incat sa aduca binecuvantare celorlalti oameni prin ea, atunci neaparat ar trebui ca ea sa fie folosita in acest sens. De ce sa renuntam la bogatie cat timp ea poate fi folosita pentru scopuri bune atunci cand se afla in maini capabile?

( de pe kisol.com )

No comments: